Den unika kombinationen av läder på ena sidan och ull på andra sidan erbjuder en rad fördelar. Först och främst är fårskinnet vackert att se på och det har en skön taktil känsla. Det reglerar även temperaturen på ett naturligt sätt, det värmer i kyligt väder och har en svalkande effekt när det är varmt.
Skinnet är lockigt av naturen, men strukturen på ullen kan variera både när det gäller lock och nyans. Skillnader i struktur, ulltäthet och ullfibertjocklek innebär att skinnets förmåga att absorbera färg varierar ganska mycket inom samma färgparti. Det är dock dess egenskaper som gör att vi får en unik produkt där varje skinn präglas av sina karakteristiska drag.

Två skinn är aldrig identiska. Ibland behövs ett, två eller flera skinn paras ihop för en möbel därför kan variationer förekomma på en färdig produkt. Det är också viktigt att känna till om en möbel behöver kompletteras med ett matchande fårskinn. Färgprover som finns ute i handeln är alltså riktlinjer för färgval men kom alltid ihåg att struktur och nyans på den färdiga produkten kan avvika från det aktuella provet. Längden på ullen är 16-20 mm, kan variera från hud till hud.

Ursprung och hållbarhet

Fårskinnen som finns på Hagagruppens fårskinnsfåtöljer kommer ursprungligen från Australien och
Nya Zeeland därefter har de beretts och garvats i Kina. Alla medel som används vid garvning och efterbehandling uppfyller grundläggande EU-direktiv som rör miljöskydd. Fårskinnen är testade enligt
REACH förordningen.

Fårskinnen kommer från uppfödare som uppfyller krav på etisk djurhållning. Fårskinnen kommer från djur som i första hand föds upp som köttdjur och där skinnen istället för att kasseras används och vidareförädlas. Det tillåts inte att någon uppfödare använder sig av mulesing.

Skötselråd

Med rätt skötsel kommer din fårskinnsmöbel att hålla sig fräsch under många år.
Dammsug din möbel regelbundet då damm och smuts samlas i botten på skinnet och kan skada ullen.
Utsätt inte fårskinnet för direkt solljus, det kan bleka eller förändra ullens färg.

Fläckar avlägsnas enklast genom att varsamt badda med en lagom fuktig trasa eller polyetersvamp. Använd ett milt flytande tvättmedel, anpassat för fårskinn t.ex. ullshampo, om det behövs. Badda därefter ytan varsamt med rent ljummet vatten.
Tänk på att fårskinnet på fåtöljen inte får genomvätas, då vattnet kan lösa upp det underliggande limmet som fäster fårskinnet vid polyetern. Var alltid varsam med mängden vatten. Efter rengöring ska fåtöljen torka i rumstemperatur och inte används under torktiden.

Hos Leather Master finns rengöringsprodukter för fårskinn. Se gärna deras informationsfilm här >>

Produktinformation Fårskinn Mibo

Fårskinn – garvas på samma sätt som läderhudar och är mycket slitstarkt. Jämförelsevis är det likvärdigt ett anilinläder men håret har behållts. En kombination av syntetiska och vegetabiliska garvämnen används. Hudarna genomfärgas helt och lufttorkas sedan. Finisheringen ger skinnet dess färg, densitet och sköna känsla. Produkter för rengöring och skötsel finns att köpa, fråga din möbelhandlare.

FLER SKÖTSELRÅD